Tillbaka

Pensionärer får balans i livet

Tisdag efter påsk. Första passet i studiecirkeln Balans i livet är igång. Nio pigga pensionärer har mötts upp på Haga träningscenter för att träna och prata hälsa tillsammans. På dagens schema står balans och koordination och nyttan av motion. Alla övningar fokuserar på funktionell träning för att vi ska bli starkare i vardagen och för att motverka fallolyckor.

- Kom igen nu, äppelrumpor ska vi ha, inte päron, ropar Birgitta Wallbom, cirkelledare på Studieförbundet Vuxenskolan, som leder dagens träningspass.

Musiken är en viktig ingrediens i träningen menar Birgitta. Med musik som vi känner igen från förr orkar vi kämpa mer. Därför spelar vi bara gammal musik på våra pass, exempelvis The Monkeys. 

Efter träningen går alla och duschar för att sedan mötas upp i biblioteket bredvid träningshallen. Nu är det dags för macka, kaffe och hälsodiskussion. Temat är "nyttan med motion" och alla deltar aktivt i diskussionen. Frågor om demens och höftledsproblem dyker bland annat upp.

- 25% av vår fysik är genetisk, resterande 75% går faktiskt att påverka. Vi kan alltså motverka eller skjuta upp exempelvis demens genom att hålla oss i form, säger Pernilla L Wedin som jobbar som verksamhetsutvecklare inom bland annat folkhälsa på Studieförbundet Vuxenskolan.

Nästa vecka är det fokus på balans. Då kommer balansplattorna fram och tejpade linjer kommer att fylla golvet. Allt för att motverka framtida fallolyckor.