Tillbaka

Plötsligt befann sig världens invånare i ofrivillig ensamhet

Covid-19 har haft världen i ett gediget grepp i över ett och ett halvt år.  Det har varit, och är, en märklig tid då våra levnadsförhållanden präglas av social distansering. Världens budskap ekar över jorden – håll avstånd, tvätta händerna och avstå från sociala evenemang.

VI ÄR MÅNGA SOM HAR FÅTT KÄNNA PÅ ENSAMHET I OLIKA FORMER

Flertalet studier visar att den ofrivilliga ensamheten leder till försämrad hälsa och det ses som ett nytt folkhälsoproblem. Effekterna av vår annorlunda vardag till följd av covid-19 kommer med stor sannolikhet att prägla oss och forskningen en lång tid framöver. 

Vaccin kan inte bota alla former av ensamhet

Med vaccinets antågande under våren 2021 har omvärlden succesivt kunnat öppna upp för sociala sammankomster och det har bidragit till att minska känslan av ensamhet på många håll. Dessvärre kan vaccinet inte bota alla former av ensamhet.

Den ofrivilliga ensamheten fanns långt innan pandemin och den finns i alla åldersgrupper. Det innebär att en individ, trots vaccin, kan stå utan sociala kontakter med till exempel vänner eller familj. Känslan av ensamhet behöver inte heller grunda sig i hur många människor man har runt omkring sig, man kan känna sig ensam i de mest sociala av sammanhang.

Ensamhet – ett prioriterat område

Ensamhet är ett prioriterat område inom folkhälsa på SV Örebro län. Under våren 2021 har Susanne Johansson, uppskattad föreläsare och cirkelledare, utvecklat en ny föreläsning kring ensamhet och ett studiematerial inom samma område.

Föreläsningen och studiematerialet är framtagna för att främja folkhälsan och riktar sig till dig som vill lära dig mer om ofrivillig ensamhet. Kanske vill du själv hitta en väg ur ensamhet eller så kanske du bär på värdefull erfarenhet och kunskap som du vill dela med dig av till andra.

LÄS MER OM SUSANNE

Föreläsning

Ofrivillig ensamhet - självförtroende och kommunikation
Föreläsningen innehåller ärliga beskrivningar kring personliga erfarenheter varvat med den senaste forskningen inom området. Vi bjuds även in till reflektion om hur vi tillsammans kan skapa sammanhang och glädje.

Syftet är att väcka nyfikenhet och insikter i vad var och en av oss kan göra både för oss själva och för varandra i det viktiga arbetet för att minska den ofrivilliga ensamheten.

Studiecirkel

Ensamhet - självförtroende och kommunikation
För de som vill fortsätta samtalet kring ensamhet finns det nu möjlighet att anmmäla sig till en studiecirkel som bygger på det studiematerial som Susanne tagit fram.

I samtalsform och utifrån olika teman lär vi oss mer om området. Vi utbyter tankar och erfarenheter om hur vi i mötet med varandra kan skapa förtroende och samhörighet. Vi pratar även om hur självförtroende och självkänsla kan påverka våra egna upplevelser av utanförskap och känslan av ensamhet.

Tankeväckande frågor
Redan under sommar har du som följer oss i sociala medier fått ta del av smakprov från det nya studiematerialet. Med tankeväckande frågeställningar har vi viljat öka insikten om vad var och en av oss kan göra för att bidra till att minska upplevelsen av ensamhet, hos oss själva och andra. 

Vill du veta mer?

Det stående uttrycket ” Ensam är inte stark” sammanfattar den betydelse vi människor har för varandra. För trots allt så är vi varandras omgivning. Hör gärna av dig om du vill vet mer!

MARIA ÖSTBY
Verksamhetsutvecklare
maria.ostby@sv.se
072-220 72 39

Arbetet är en del av projektet God dag god dag, Vi knackar på! som syftar till att främja social samvaro för seniorer, - med stöd av Socialstyrelsen.