Radioklubben blev digital under pandemin

Lindesbergs Radioklubb förenar människor med ett intresse för radioelektronik och de samlas i studiecirkelform för att lära sig mer om, och bygga, amatörradioelektronik. När pandemin kom ställde de om digitalt, något som har både för- och nackdelar. 

Fler kunde delta digitalt

Mats Ericson från föreningen Lindesbergs Radioklubb berättar att studiecirkeln överlevde pandemin, men den blev annorlunda. Den blev digital.

– Att växla till digital teknil har haft fördelar och nackdelar. Fördelen var att fler har kunnat träffas digitalt tillsammans än vad som normalt kommer till lokalen, säger Mats. 

SVÅRT ATT STÄLLA OM, ÄNDÅ GLAD!
Det digitala formatet har dock gjort att en del har avstått från att delta på grund av olika orsaker. Det har dels handlat om ointresse, okunskap och brist på utrustning för digitala möten. Men trots olika utmaningar så har studiecirkeln fortsatt att engagera och sprida kunskap. 

– Jag är glad att vi lyckades hålla liv i cirkeln och fortsatte att sprida kunskap och nyheter om teknik och händelser inom amatörradio – trots de utmaningar som vi ställdes inför. Jag är även glad för det förberedande arbete som vi gjorde inför höstens cirklar då vi fick börja ses igen, säger Mats. 

Det sociala lockar

Mats upplever att många tycks gilla gemenskapen i cirkeln och i föreningen. Hans egna intresse för amatörradio började redan i tonåren och när han var 16 år hade han hittat sin hobby. 

– Redan då lockade det sociala, gemenskapen. Och så klart även de tekniska bitarna, det var roligt att få testa sig fram och bygga sin egen utrustning. Ännu roligare när man sen kunde använda det man byggt för att kommunicera, säger Mats. 

OM KRISEN KOMMER
En av anledningarna till Mats intresse för radioteknik grundar sig i tanken om att den kan komma att spela en stor roll vid en eventuell kris då andra kommunikationsvägar stängs ner. 

– Då kan radiotekniken komma att spela en avgörande roll för att hålla ihop samhället, avslutar Mats. 

Relaterade artiklar

 • Föreningsutveckling

  Vi samarbetar med över 150 föreningar och erbjuder stöd genom utbildning, inspiration och gemensamma aktiviteter.

  Läs mer
 • Rabatt för Villaägarna i Örebro kommun

  Som medlem i Villaägarna i Örebro kommun får du 35 % rabatt på vårt utbud av kurser och studiecirklar.*

  Läs mer
 • Oktoberfest med SPF Seniorerna Laxå

  LAXÅ: Oktoberfest med SPF Seniorerna Laxå och Askersunds manskör.

  Läs mer
 • 10-årsjubileum för Glaukomföreningen...

  ÖREBRO: Glaukomföreningen Örebro firar 10-årsjubileum på Svampen med god mat och musik.

  Läs mer
 • Mumblingdagen: ideella krafttag!

  KARLSKOGA: Möt fler av våra samverkande föreningar som deltog i det gemensamma arrangemanget "Mumblingsdagen".

  Läs mer
 • Från svenskbygden i Minnesota till Bo socken,...

  HALLSBERG: Boo hembygdsförening berättar hur SVs digitala kursupplägg har hjälpt dem att bevara historien kring Bo socken.

  Läs mer
 • Parkinson, mat och digitala möten

  ÖREBRO: Genom digitalt stöd och stark samverkan anordnade vi och Parkinson Örebro län två uppskattade digitala tillfällen via Zoom....

  Läs mer
 • Föreningshösten på SV Örebro län

  LÄNET: Välkomna till föreningshösten på SV Örebro län! Ta del av vår nya sida för föreningar, verktygslådan, inspiration och mycket...

  Läs mer