Tillbaka

Schlager, rock & pop för att sprida glädje och bryta isolering

”VÅRA GAMLA DAMER OCH HERRAR LEVDE VERKLIGEN
UPP OCH TYCKTE ATT DET VAR UNDERBAR MUSIK" 

Under sommaren 2020 har artisterna Gary D. Pearson, Jonas Amcoff och Jonny Fagerman varit på turné och bjudit boende vid alla Vård- och omsorgsboenden och trygghetsbostäder i Örebro kommun på Schlager, rock & pop. De har genomfört 42 spelningar på 29 platser i kommunen och nått en publik på 924 personer. Spelningarna är resultatet av ett samarbete mellan SV Örebro län och ABF Örebro län, med stöd från Örebro kommun.

  • 42 spelningar
  • 29 platser
  • 924 personer har deltagit vid spelningarna

Musik är folkbildning och musik är lenande för själen

Anneli Nyman, handläggare för kultur för seniorer Vård och omsorg, har tidigare uttryckt en önskan om att kultur skulle finnas på recept. En önskan som delas av SV Örebro län och ABF Örebro län. Genom samarbetet fick vi möjlighet att sprida kultur och musik till boende på kommunens Vård- och omsorgsboenden och trygghetsbostäder, och se den glädje som det förde med sig.

anneli.png

– Alla tre artisterna har varit mycket uppskattade. Bra musikval och varierat. Seniorerna har tyckt att det har varit det bästa i år och är mycket tacksamma att de har fått musik i sommar på deras bakgård/trädgård, berättar Anneli.

Musik och anekdoter väcker minnen och gemenskap

Gary D. Pearson har bland annat bjudit på välkända toner från Elvis Presley och med sin engelska accent har han både berättat och lyssnat till anekdoter från publiken.

gary.png– Ett av de bästa minnena jag har från sommaren var när jag spelade i Adolfsberg. Då satt en gammal dam i 90-årsåldern och gungade med till musiken. Sedan började hon prata engelska och berättade att hon och hennes man brukade resa runt i England. Hon ursäktade sin dåliga engelska – men hon pratade nästan bättre engelska än jag, berättar Gary.

Gary har fått ta del av många fina minnen och han har fått många fina minnen att ta med sig från sommarens musikturné.

– Musik är en väg in i en människas inre, de minns mer än man tror. Det har varit otroligt givande att få göra det här i sommar, det känns som att vi har gjort något bra, säger Gary.

Balkongpubliken njöt av sol och musik

Även Jonny Fagerman tar med sig många fina minnen från sommaren. Han berättar bland annat att 90 av 108 boende gick ut på sina balkonger för att lyssna när han spelade på Södermalmshemmet.

jonny.png– Det har varit mycket, mycket uppskattat. Det var bra anslutning på mina framträdanden och det var väldigt härligt att se så många människor sitta och njuta och må bra i solen och med musiken, säger Jonny.

Jonny berättar att han har fått önskemål från samtliga ställen som han har spelat på om att komma tillbaka för att uppträda, ett väldigt gott betyg både från de boende och personalen.

En fantastisk känsla

jonas.png– Det är en fantastisk känsla att ha kunnat glädja de äldre med lite musik i sommar. Det har varit mycket uppskattat på alla boenden. Detta behövs det verkligen mer av och jag är tacksam för att jag har fått chansen att göra detta, säger Jonas.Avslutningskonsert vid Marklyckan Trygghetsbostäder

balkong.pngSkulle vädret ställa till med problem eller skulle avslutningskonserten kunna genomföras? Spänningen var olidlig in i det sista men regnet lättade och till allas glädje kunde spelningen bli av och alla drog en lättnadens suck. Vädret har varit en ständig variabel under sommaren, men trots en tidvis sval och regnig sommar har alla spelningar kunnat genomföras.

– Vid de tillfällen som det inte gick att genomföra spelningen på grund av dåligt väder ordnades en ny speldag och det känns bra att det gick att genomföra alla spelningar enligt plan, säger Anneli.

Avslutningskonserten vid Marklyckan Trygghetsbostäder lockade 50 åskådare som satt på sina balkonger och i trädgården för att lyssna och stampa takten till härliga toner från Gary, Jonas och Jonny. 

avslutningskonsert.png

Ett lyckat samarbete som har gett många glädje

Stödet från Örebro kommun gjorde det möjligt för SV Örebro län och ABF Örebro län att anlita tre artister för att underhålla på kommunens Vård- och omsorgsboenden och trygghetsbostäder. Men stödet har inte bara varit finansiellt.

”STÖDET HAR INTE BARA VARIT FINANSIELLT”

Anneli som har varit ansvarig för arrangemanget från kommunens sida har varit en fantastisk koordinator som har ordnat med turnéplan, kontaktuppgifter, utskick av affischer och checklistor för att spelningarna skulle genomföras så säkert som möjligt.

Från SV Örebro län har hon samverkat med Stefan Strömgren, verksamhets-utvecklare, som har varit artisternas kontaktperson och han har sett till att de har bokats enligt turnéplanen och att allt har flutit på. Peter Franzén, verksamhetsansvarig teater, dans och kultur vid ABF Örebro län har varit behjälplig med praktiska detaljer som ljud och teknik, med mera, för att ge seniorerna en så bra upplevelse som möjligt.

– Allt har fungerat och det har varit ett gott samarbete. Jag har inte fått någon negativ respons, bara positivt. Bra bemötande och bra musik, avslutar Anneli.


”JAG HAR INTE FÅTT NÅGON
NEGATIV RESPONS, BARA POSITIVT”

”Vi vill bara tacka för mycket bra musikarrangemang.
Igår hade vi Gary D. Pearson här hos oss och vi tyckte att han var alldeles fantastisk – våra gamla damer, och även en del herrar, levde verkligen upp och tyckte att det var underbar musik!”
BERGGÅRDEN

”Vi vill tacka för att vi fick möjlighet att lyssna på spelningen ”Schlager, rock & pop”. Den var jätteuppskattad. I fall det blir någon mer spelning med Jonny Fagerman är vi väldigt intresserade!”
SKÄPPLANDSGÅRDEN

”Tack för fin underhållning,
Jonas Amcoff var mycket uppskattad!”

ÖLMBROGÅRDEN


KONTAKT

Stefan Strömgren
Verksamhetsutvecklare
SV Örebro län
stefan.stromgren@sv.se 
070-644 39 12


Samtliga foton: Kultur för seniorer Örebro, Örebro kommun
Undantaget profilbilderna på artisterna: SV Örebro län