Tillbaka

Slutkonferens av SV Kulturcollege

Text: Maria Östby, projektledare SV Kulturcollege.

Oj vilken dag!

Det började med att vi slog upp tidningen i morse och möttes av en helsida under debatt där Christina Örnebjär, riksdagsledamot för Liberalerna, uppmanar regeringen att ta vara på SV Kulturcollege. Tack igen för att du sprider ordet om vårt arbete, Christina!

Här kan du läsa debattinlägget om SV Kulturcollege i NA

En liten stund senare levereras ett par stora paket med vår alldeles färska sammanfattning av projektet 2013-2016 i tryckt form. De skulle givetvis ned i våra goodiebags tillsammans med annat smått och gott från projektet.

 

Vid 10.30 dyker Linda Allerth och Göran Tingström upp. Det är dags för slutkonferens och vi har glädjen att under ledning av dessa få ägna eftermiddagen åt att beskriva projektåren och dela med oss av vad vi har gjort. Linda Allerth arbetar som avdelningschef för SV Stockholms län och har lång erfarenhet av arbete inom området funktionsnedsättning. Göran Tingström arbetar vid MISA kompetens i Stockholm där han bland annat föreläser om sin upplevelse av att gå i särskolan och hur det är att få ett arbete.

Vid 13 börjar folk strömma in och vi hälsar bland andra Kerstin Gatu och Gunnel Johansson välkomna från Mora folkhögskola, där det bedriver ett annat Arvsfonsprojekt som heter Anpassad IT. Andra som denna tisdag har valt att komma till Conventum kongress är Arbetsförmedlingen, Örebro kommun, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Riks-FUB samt utbildare vid Stiftelsen Activa.

Några politiker har även letat sig hit, både kommunpolitiker och de som verkar regionalt. Givetvis kunde vi räkna med en riksdagsledamot, Per Lodenius är självklart på plats trots att utskotten sammanträder på tisdagar ;-) Det kallar vi engagemang!

Linda och Göran hälsar alla välkomna och lämnar sedan över till dramapedagog Emma och eleverna. De framför en kortare teater som de övat under den senaste månaden. Det blir en härlig blandning av rörelse, bilder, känslor och musik under framträdanden med SV Kulturcollege elever.

Innan fikat har pedagogerna utrymme att berätta om modellen som de har utvecklat. Det visas film och olika begrepp förklaras. Sista timmen ägnas sedan åt frågestund med elever och personal. På varje bord finns dessutom en frågeställning som lyder, ”Vad betyder utbildning för individen, lokalt/regionalt och nationellt?” Under några minuter uppmanas de olika borden till diskussion kring detta. På en ”fusklapp” framkommer bland annat..individen - utveckling, möjligheter, självkänsla, självkännedom, möjligheter till självförverkligande, kunna ta sin plats i samhället. Lokalt/regionalt /nationellt - bidra och främja välfärden, mer tolerans och respekt för mångfald i samhället, bättre hälsa, friskare medborgare, demokratifråga...

Vi vill rikta ett stort tack till alla ni som kom och till alla som på olika sätt har stöttat oss och bidragit med ert engagemang och er kunskap till SV Kulturcollege.

Nu tackar vi för idag och laddar om inför imorgon. Då kanske ni hör oss i radion?!

Och det gjorde vi :) Här kan du lyssna till Maria Östby och Anna Persson i P4 Örebro.