Stålet går varmt i smedjan

Under hösten var det dags att åka till Nora för att träffa Bergslagens kanske hårdaste gäng; Smederna i Nora. Häng med in i smedjan och hör vad folkbildning betyder för dem. 

Kontakten med föreningarna är avgörande

SV har samverkat med Nora Bergslags Smidesförening i många år och vi har gjort mycket fin verksamhet tillsammans i form av studiecirklar, kulturarrangemang och andra aktiviteter. Och så även under det speciella verksamehetsåret 2021. Men även om samarbetet har funnits där under en lång tid så är den kontinuerliga kontakten viktig, och i höstas var det alltså dags för ett besök. 

stefan-stromgren.jpg– Kontakten med våra föreningar är oerhört viktig för mig som verksamhetsutvecklare. Utan att känna människorna som är själva kärnan i föreningen, eller utan insikt och förståelse för deras arbete skulle jag ha en omöjlig uppgift, säger Stefan. 

När Stefan klev in i smedjan i Nora visade termometern -15 grader utomhus, men så fort han klev över tröskeln kunde han känna värmen från elden. Men det var inte bara elden som värmde, Stefan fick även ett varmt välkomnande av Magnus Andersson och hans föreningsvänner. 

I BILD: SMEDERNA ARBETAR VID ELDEN.
I BILD: STEFAN STRÖMGREN, VERKSAMHETSUTVECKLARE SV ÖREBRO LÄN.

Folkbildning är kunskap och en väg in i gemenskap

För föreningen handlar folkbildning om att få möjlighet att sprida kunskap till varandra. Att utvecklas ihop, både som grupp och samtidigt som individ. Folkbildningen ger föreningen ett sammanhang för att sprida kunskap och utvecklas inom hantverket med dess olika tekniker och steg inom smide.

Folkbildningen är även en väg in till gemenskap. Det kan handla om att man vill träffa likasinnade eller helt enkelt hitta ett sammanhang där man trivs. Magnus berättar att föreningen har medlemar både från Sverige och utrikes, och de tycker det är roligt att se kunskap och gemenskap växa fram. 

I BILD: EN AV SMEDERNA ARBETAR MED STÅLET.

Ett samarbete som ger trygghet och utveckling

Magnus berättar att samarbetet med SV ger föreningen trygghet och utveckling. Tryggheten består bland annat i att alla som deltar i de gemensamma studiecirklarna är försäkrade, vilket är otroligt viktigt i en verksamhet med heta eldar och hett stål. Han berättar även att de får snabb hjälp när de behöver det, vilket de uppskattar.

– Genom samarbetet blir vår verksamhet möjlig, och SV hjälper till att utveckla vår förening med olika utbildningar och annat. Ni har ju precis hjälpt oss att gå över till digital rapportering via E-tjänsten, och det blev ju toppen. Sen är det väldigt roligt när ni kommer på besök och visar intresse för vår verksamhet, det väcker ofta nya tankar och idéer. 

BERGSLAGENS HÅRDASTE, OCH SNÄLLASTE, GÄNG
När Stefan kommer tillbaka till kontoret är han märkbart imponerad av drivet, engagemanget och ödmjukheten i föreningen. 

– Jag träffade garanterat Bergslagens hårdaste gäng. Wow vilken verksamhet, och vilka härliga och ödmjuka människor. Jag blir lika tagen varje gång, fem av fem möjliga!

I BILD: SMEDERNA ARBETAR VID ELDEN.

Relaterade artiklar

 • FÖRENINGSUTVECKLING

  Vi samarbetar med över 150 föreningar och erbjuder stöd genom utbildning, inspiration och gemensamma aktiviteter.

  Läs mer
 • Vad är en förening?

  En förening består av en grupp människor som delar en idé eller en vision, något man vill göra eller åstadkomma tillsammans.

  Läs mer
 • Starta en förening

  Har du en idé eller en hjärtefråga som du vill att fler ska engagera sig i? Då är det dags att starta en förening i Örebro län!

  Läs mer
 • Digitalt föreningsliv

  Vi hjälper er att utforska den digitala sfären och tillsammans skapar vi förutsättningar för er att ställa om digitalt.

  Läs mer