Tillbaka

Storgatan 29: Från 38 till 269 kvadratmeter!

2021 var ett speciellt år, mycket av den ordinarie verksamheten låg i dvala men bakom kulisserna arbetade vi för fullt. Det pausade verksamhetsåret gav oss möjlighet att bygga och rusta för framtiden, en tid bortom pandemin. I våra nya lokaler på Storgatan 29 byggde vi om ett gammalt café till en mötesplats med musikstudios, danssal och kök. 

Vi har tidigare berättat att behovet av de nya lokalerna uppstått till följd av en satsning 2018 då vi startade Pennysound Studio; en musikstudio inriktad på hiphop, soul och R&B. Den ursprungliga studiolokalen på totalt 38 kvadratmeter blev snabbt fullbokad utan möjlighet att expandera. 

– Vi har länge sett behovet av att bygga fler studios för att utveckla verksamheten, vilket inte var möjligt på våra kvadratmeter. Framför allt saknade vi en mötesplats där fler kan mötas över kulturgränserna. Till exempel Oldschool Hiphop som möter nya unga rappare från en annan del av staden. Men också en mötesplats som möjliggör naturliga synergieffekter, säger Jon Daly Skoog, verksamhetsutvecklare. 

"SYNERGIEFFEKTER MELLAN OLIKA VERKSAMHETER"

PS-lokaler-innan-bygget.JPGJon Daly Skoog sitter i källaren där det idag finns två musikstudios.

Fler verksamheter under ett och samma tak

Fredrik Wallin, avdelningschef, berättar att tankarna på ett eget kök och danssal har funnits länge och när lokalerna som tidigare huserat ett café stod lediga började kugghjulen snurra. 

– De här lokalerna gav oss möjlighet att samla fler verksamheter under ett och samma tak. Pennysound behövde expandera, men vi såg även chansen att knyta dans och matlagning till vår verksamhet. Lokalerna ger oss även möjlighet att arrangera små livekonserter, konstvernissager, yoga, föreläsningar och mycket mer, berättar Fredrik. 

"EN MÖTESPLATS FÖR KULTUR OCH NYA MÖTEN"

Vi vill vara där det händer

– De nya lokalerna för oss även ett steg närmare våra cirkelledare och deltagare, nu kan vi vara med där det händer – när det händer. Våra två verksamhetsutvecklare Ines Vilasevic och Jon Daly Skoog utgår från Storgatan 29, vilket ger en naturlig kontakt med, och förståelse för verksamheten, fortsätter Fredrik.

Vad skulle rivas, behållas och vad behövde byggas om?

Bygget började med en skiss på en planritning och blyertsstrecken visar vilka väggar som skulle bort och var det skulle resas nya rum. Jon berättar att det är han och flitiga kollegor som ligger bakom skisser, planering och genomförande. 

– Vi har så klart fått hjälp av hantverkare men det är vi som har planerat och drivit arbetet framåt. Vi har även gjort mycket själva för att få slantarna att räcka så långt som möjligt. Vi har till exempel byggt väggar och ljudisolering i studiosarna av gamla lastpallar, berättar Jon. 

"VI HAR PLANERAT OCH DRIVIT ARBETET SJÄLVA"

Storgatan 29-skiss över bygget.JPG
Den första skissen över de nya lokalerna på Storgatan 29.

En lokal enligt konstens alla regler

Lokalen är byggd enligt konstens alla regler och håller hög klass på de tekniska detaljerna så som sviktande golv i danssalen. I källaren som rymmer de två studiolokalerna finns en avancerad och akustiskt kalibrerad studio för att kunna uppnå högsta möjliga standard när det kommer till musikproduktion.

– De sviktande golven är specialbeställda för att säkerställa ett stötdämpande golv som är skonsamt för dansarnas knän och leder. Danssalen passar även perfekt till andra aktiviteter som yoga, körsång och utställningar, det känns väldigt inspirerande, säger Ines .

DANSSALEN

Danssalen innan bygget startade.JPGInes visar upp danssalen innan bygget tog fart.

Full aktivitet i danssalen.JPG
Arbetet är igång!

Golv och speglar på plats.JPG
Det sviktande dansgolvet och speglarna är på plats.

summercamp-dans-affrobeat-hiphop-vuxenskolan.jpg
Danssalen in action under Summercamp sommaren 2021.

Ljudisolering och digital uppkoppling

På grund av att verksamheten med dans och musik har en tendens att höras har mycket energi gått åt till att ljudisolera lokalerna. Alla rum är dessutom digitalt uppkopplade för att möta den nya digitala vardagen med livestreamade arrangemang och digitala studiecirklar.

KÄLLARPLAN: PENNYSOUND STUDIO

Jon mäter ut nya väggar.JPG
Jon mäter ut de nya väggarna som ska rymma Studio A och B.

Blivande Studio A.JPGRamverket till Studio A tar form.

Rummen till PS på plats.JPGLjudisolerade väggar till Studio A och B, samt mickbåset är på plats.

Ny trappa.JPGVi byggde om slutet på spiraltrappan för att komma rakt ner till Pennysound.

pennysound-studioA.jpg
Studio A i sin färdiga glans.

pennysoundstudioA.jpg
Studio A har ett tillhörande mickbås av hög kvalitet.

Vill öppna dörrar till nya perspektiv

För att utvecklas och växa krävs nya perspektiv, det är viktigt att se sig omkring att våga skapa ett nytt sound, testa nya smaker i köket eller skapa nya koreografier. Genom att vidga vyerna kan dörrar öppnas till samarbeten som inte blir av om man bara umgås med likasinnade.

– Detta är precis det som vi vill bidra till, att personer som inte skulle träffas annars går samman för att se vad man kan åstadkomma om man tittar utanför sin egen box. Nu har vi skapat mötesplats som kommer kunna fylla många behov av kulturskapande. Jag tror att det här är studieförbundens framtid, att möta människor i deras behov och jobba för att vidga deras vyer, avslutar Jon. 

KÖKET

Blivande kök.JPG
Det blivande köket.

Ett kök under konstruktion.JPG
Ett kök under konstruktion.

Köket funkar.jpeg
Vi har testat, och kan intyga att köket funkar!

Vi ses!

PS. Vi finns fortfarande kvar på Fabriksgatan 8!