Lättläst version saknas
Tillbaka

"Studieförbundet Vuxenskolan betyder möjligheter"

#DärförSV
Du kanske undrar vad studieförbunden gör, och varför de ska finnas? För artisten och musikern Gary Pearson är det enkelt. Studieförbundet Vuxenskolan (SV) betyder möjligheter. Möjligheter till utveckling, arbete och glädje för många!

Vissa människor är så där kreativt lagda. Du vet… de kan sjunga, dra av ett gäng ackord, ta ett och annat danssteg och har förmågan att trollbinda en publik. Vi pratar om kulturutövare, och i det här fallet artister och musiker. Det finns många såna kreativa själar över vårt avlånga land, och inte minst i Örebro län.

Gary är en av flera musiker som har samverkat med SV Örebro län i många år, och i nära samarbete med verksamhetsutvecklaren Stefan Strömgren. 

– Det Stefan och SV har byggt upp runt musiken är ovärderligt för oss musiker. Genom att SV samarbetar med fler musiker, och ser till att vi får kontakt med varandra, så har vi fått förmånen att spela tillsammans i olika konstellationer som vi aldrig gjort förut, säger Gary. 

“Möjligheten att få göra det som betyder allt för mig, att få spela och underhålla människor”

När Gary får frågan om vad SV betyder för honom kommer svaret snabbt. SV betyder möjligheter. Att få spela och uppträda, utvecklas som musiker, glädja människor som själva inte kan ta sig till musiken. Och möjligheten till arbetstillfällen, även under pandemiåren som gjorde livet tufft för många. 

– För mig betyder SV möjligheter. Möjlighet att utvecklas individuellt och tillsammans med andra musiker. Möjlighet att få göra det som betyder allt för mig, att få spela och underhålla människor. 

En stor drivkraft ligger i mötet med publiken, och speciellt den publik han möter på boenden och träffpunkter för äldre i Örebro kommun och på andra platser i länet, där han uppträder i samarbete med SV. 

– Att få underhålla äldre och bidra till att de får en fin vardag, att livet kanske går lite lättare och blir lite mer lustfyllt. Det betyder allt. Den glädje som vi möts av är så påtaglig, ända in i själen. 

 ”När pandemin kom försvann allt för oss musiker. Men då ringde Stefan från SV”

Pandemin ligger bakom oss, men den lämnade ingen oberörd. Utöver de uppenbara konsekvenserna för människors liv och hälsa så påverkades alla delar i samhället. För Gary och hans artistkollegor försvann alla arbetstillfällen i en handvändning, och sen var telefonen tyst. 

Men en dag ringde det…

– Under pandemin försvann allt för oss musiker och det blev tyst på telefonen. Men då ringde Stefan från SV och samlade ihop oss musiker och berättade om deras plan. Och det var en bra plan som innehöll utomhusspelningar vid olika boenden och träffpunkter för äldre, och personer med kognitiv svikt. När pandemin satte stopp för allt skapade SV arbetstillfällen för oss, och det är vi så tacksamma för.