Lättläst version saknas
Tillbaka

Studieförbundet Vuxenskolan: ”En plats att känna sig välkommen på”

#DärförSV 
En viktig del i studieförbundens verksamhet är att skapa mötesplatser där människor kan träffas och bilda sig på sina egna villkor. Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län är inget undantag. Här får du möta Jan-Olof, basist och akvarellkonstnär som menar att SV bidrar med kunskap, en plats att utvecklas på, och en plats att känna sig välkommen på. 

Jan-Olof är både deltagare och ledare i verksamheten på SV Örebro län, inom två helt olika men lika kreativa ämnen. Han är basist i bandet Sargasso som har lokal i SVs musikhus där ytterligare 11 band repar. Han är även cirkelledare för en grupp som ses i SVs lokaler på Fabriksgatan i Örebro för att måla akvarell. 

Akvarellgruppen startade som en cirkel som var öppen för alla att anmäla sig till. Anmälningarna kom in och cirkeln gick igång, men när den var slut var gruppen inte redo att säga “Hej då” utan bestämde sig för att fortsätta måla tillsammans. 

Jan-Olof erbjöd sig att vara cirkelledare för gruppen och kontaktade Pernilla Löfquist Wedin, verksamhetsutvecklare på SV för att höra om det var möjligt att fortsätta på egen hand.

– När Jan-Olof frågade om de kunde fortsätta var svaret självklart ”Ja”. Så roligt att kunna tillmötesgå en grupp som vill fortsätta att utvecklas i sitt intresse och lära sig av varandra, säger Pernilla. 

”Det är viktigt att alla kan delta och får utvecklas” 

För Jan-Olof är det viktigt att utvecklas och inte bara sitta tillsammans och måla. Alla i gruppen är delaktiga i att planera och göra upplägg för de olika träffarna. 

– Vi målar alla olika. En del målar hus, andra målar landskap och en del abstrakt. Det är viktigt att alla kan delta och får utvecklas i sitt intresse, oavsett hur mycket man kan eller vilken stil man har. Tillsammans växer vi, inte bara i vårt målande utan även som människor, säger Jan-Olof.

Varför SV? ”SV bidrar med kunskap, en plats att vara på för att utvecklas, en plats att känna sig välkommen på"

På frågan om varför just SV svarar Jan-Olof det började med att han anmälde sig till en akvarellcirkel som gav honom väldigt mycket, och där han kom att gilla SVs profil. Och man känner sig alltid välkommen hos SV. Det finns en atmosfär som är inbjudande och frågar man något får man svar och hjälp ifall det är något man behöver. Alltid tillmötesgående personal som sätter oss i centrum. Det gäller både för akvarellgruppen och för bandet. 

– SV bidrar med kunskap, säger Jan-Olof. Men framför allt, för oss, en plats att vara på för att utvecklas i vårt intresse. En plats att känna sig välkommen på.


I BILD: Jan-Olof, cirkelledare, står framför tavlor som skapats av akvarellgruppen. 

 

Relaterade artiklar

  • "Studieförbunden är avgörande för så många...

    #DärförSV: Maria Eremo från föreningen "Under vingen Örebro län" berättar vad samarbetet med SV betyder för dem.

    Läs mer
  • Studieförbundet Vuxenskolan betyder...

    #DärförSV: Gary Pearson, artist och musiker, berättar vad samarbetet med SV betyder för honom – och för dem han möter.

    Läs mer