Tillbaka

TREVLIG ALLHELGONAHELG OCH GLAD HALLOWEEN

Allhelgonahelgen och Halloween väntar runt hörnet, men det är inte helt lätt att hålla ordning på vad som är vad. Fredag den 2 november kommer våra kontor att vara stängda.

Nyfiken på vad som är vad?

Allhelgonahelgen
Allhelgonahelgen är en kristen högtid då vi firar alla helgons dag och allhelgonadagen genom att tända ljus och hedra nära och kära som inte längre finns hos oss.

Alla helgons dag firas på olika datum varje år beroende på vilket datum lördagen mellan den 31 oktober och 6 november infaller på. I år är alla helgons dag lördag den 3 november, allhelgonadagen är dock alltid den första november.

Halloween
Halloween är en amerikansk högtid som uppmärksammades i Sverige i början av 1990-talet och är alltså en ganska ny företeelse i Sverige. Halloween firas alltid den 31 oktober, men i Sverige finns det inget fast datum för högtiden utan firas antingen dagen innan alla helgonsdag eller dagarna i nära anslutning till allhelgonahelgen.  

Halloween har sina rötter i den keltiska helgen Samhain, helgen då själarna från de döda återvände till jorden. Det här var en festlighet som firades genom att folket klädde ut sig, varför vi idag ofta klär ut oss vid Halloween, för att gå runt i bygden och tigga mat och dryck till festligheterna. Pumporna med ljus tändes för att skydda alla från den ondska som skulle kunna komma tillbaka till jorden.

Och vad är då Alla helgons afton?
Enkelt sagt så är det vad vi i Sverige kallar Halloween, alltså All Hallow's Eve och är inte en dag som hör samman med allhelgonahelgen.

Informationen har hämtats från Expressens tidning Leva&Bo: