Tillbaka

Vi firade våra nya lokaler med välbesökt öppet hus i Lindesberg!

Gröna ballonger, gofika, musik – och framför allt mycket folk. Summa summarum, invigningen av Studieförbundet Vuxenskolan Örebro läns nya lokaler på Kristinavägen 28 i Lindesberg blev en dag att minnas. Vi gästades av deltagare, föreningar, kommunen, politiker och andra nyfikna. Stort tack till dig som kom!

Den 30 november var det alltså äntligen dags att fira våra 170 nya kvadratmeter i Lindesberg med öppet hus. Cajuntrumma, gitarr och skönsång spred härlig atmosfär i lokalen – och till förbipasserande som kom in för att se vad som var på gång. Och det var mycket på gång!

Utöver musikunderhållning, tipspromenad, utbyte av verksamhetsidéer och gofika kunde besökarna testa att göra beats tillsammans med verksamhetsutvecklaren Jon Daly Skoog som ansvarar för vår musikstudio Pennysound studio. 

– Om allt går som tänkt kommer studion att ta plats i ett av rummen på Kristinavägen. Vi vill erbjuda aktiviteter för ungdomar som vill utvecklas genom studiecirklar inom musikproduktion, podcast med mera, berättar Jon. 

Kristina Haglund, verksamhetsutvecklare med Bergslagen som arbetsplats, bekräftar att stämningen var på topp med många besökare i en härlig mix. Allt från föreningar och kommunen till personer som aldrig varit i kontakt med ett studieförbund förut. 

– Det var väldigt roligt att spåna idéer och verksamhet med alla som kom! Vi pratade bland annat om det nya projektet Pennysound Bergslagen (vi väntar fortfarande på beslut om finansiering), det känns roligt att många är sugna på att vi ska köra i gång! 

Tillgänglighet ett avgörande skäl till flytten 

Vi har tidigare berättat att behövde förnya oss och skapa förutsättningar som matchar verksamhetens behov sett till tillgänglighet, planlösning och läge. Kristina Haglund, verksamhetsutvecklare med Bergslagen som arbetsområde, berättar att det är stor skillnad från förra lokalen. 

– I september när vi hade flyttat in kom ett par deltagare på besök och testade lokalens tillgänglighet ur ett rullstolsperspektiv. Det var härligt att se hur smidigt det gick att ta sig in, och runt i lokalen.

Minskat anslag till folkbildningen smärtar, men: “Man måste gasa i uppförsbacke”

Fredrik Wallin, avdelningschef, instämmer i att dagen gick i glädjens tecken och säger att det är viktigt att glädjas över det som är positivt. Särskilt i svåra tider. 

– Det är ingen hemlighet att folkbildningen och studieförbunden har det svårt just nu. Även vi påverkas i högsta grad av det minskade anslaget till folkbildningen. Det leder till en minskad personalstyrka, minskade resurser till verksamhet och ett behov av att prioritera. 

Fredrik har ett uttryck “Man måste gasa i uppförsbacke”. Och det är bland annat det som flytten handlar om: 

– Vi vill och ska vara kvar, folkbildningen fyller en viktig del i samhället och för många människor. Min förhoppning är att de åtgärder vi genomför nu ska bära oss i vår nya organisation med nya förutsättningar.

Stort tack till alla som förgyllde vår dag!

– Det värmer att så många kom för att spana in de nya lokalerna och prata verksamhet.


I BILD: Kristina Haglund, verksamhetsutvecklare tar emot en fin invigningsblomma.