Tillbaka

Allemansrätten för nya äventyrare – Ett projekt som inspirerar till aktiviteter i naturen

Logotyp Laxå kommunUnder hösten och vintern kommer Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro läns nya projekt ”Allemansrätten för nya äventyrare” att använda människors äventyrslust och nyfikenhet för att inspirera till aktiviteter i naturen – med fokus på svensk natur och allemansrätten. Projektet finansieras av Fonden för integrationsfrämjande åtgärder, Laxå kommun.

Syftet är att ge invånare i Laxå kommun kunskap om svensk natur och en introduktion till naturupplevelser. Genom äventyrslust, nyfikenhet och skaparglädje får deltagarna praktisk och teoretisk kunskap om den biologiska mångfalden och allemansrätten. Genom gemensamma aktiviteter vill vi även bidra till att människor möts och lär av varandra – samtidigt som de skapar nya relationer. Alla aktiviteter är gratis!

– Sveriges natur är fantastisk, det finns mycket glädje och välmående att finna i naturen och vi vill att fler människor ska få uppleva den! Vi vänder oss till alla invånare i Laxå kommun och inte minst till asylsökande och nyanlända familjer, berättar Fredrik Wallin, enhetschef för verksamhetsutveckling på SV Örebro län.

Inspirationsträffar, temadagar och studiecirklar med David Tverling från Naturguide Tiveden

Foto på David Tverling, naturguide

David har stor kunskap om Sveriges natur och han har gedigen erfarenhet av att leda aktiviteter och guidade turer i naturen.

Höstens inspirationsträffar:

1) Äta ute i naturen och bygga vindskydd
2) Grillar, eldar och skräp på allmänna platser
3) Biologisk mångfald
4) Djurstigen
Läs mer om de olika träffarna (sv.se)

– Allemansrätten är viktig för mig då den möjliggör för varje person att kunna njuta av vår natur på ett väldigt fritt och öppet sätt, givetvis med både rättigheter, skyldigheter, hänsyn och ansvar. Jag vill lära andra om allemansrätten då jag brinner för att andra ska ha möjligheten och bli peppade på att ge sig ut i naturen, och då känna till vad som gäller, säger David.

Foto på David, fotograf: Martin TverlingFoto på Fredrik Wallin, enhetschef för verksamhetsutveckling
Fredrik Wallin
Enhetschef för verksamhetsutveckling
SV Örebro län
fredrik.wallin@sv.se
076-100 05 12