Tillbaka

Arbete för att främja social samvaro för seniorer har fått fortsatt stöd

Sedan 2019 har ”God dag god dag” varit en bekant fras i samband med SV Örebro läns föreläsningar om Hasse och Tage och det ljuva 50- och 60-talet. Föreläsningarna har varit en del av projektet God dag God dag. Minns du 50- och 60-talet? som syftat till att främja social samvaro för seniorer. Projektet finansierades av Socialstyrelsen och under våren 2021 beviljades SV Örebro län fortsatta medel.

Efter beslutet om fortsatta medel har projektet fått namnet God dag god dag. Vi knackar på. Syftet är fortsatt att främja social samvaro för seniorer i Örebro län, med fokus på att sänka tröskeln ytterligare för att fler ska känna trygghet att delta och ta steget till att träffas i grupp.

Sociala promenader i Hallsberg

Pandemin har pågått i ganska precis ett år och för att möta behovet av att träffa andra människor, även om det sker utomhus och på distans, anordnar projektet sociala promenader. Att ha trevligt sällskap kan göra det enklare att ta sig ut på promenad och nu kan man få sällskap av Ann Andersson, Elisabeth Sandberg och Tuula Lundberg från SV Örebro län.

maria-ostby.jpg


– Vi vet att många längtar efter att få ses igen, och vi vill så klart möta upp behovet av social gemenskap. På tisdag den 16 mars börjar vi med sociala promenader i Hallsberg, och vi hoppas även kunna erbjuda några tillfällen med de omtyckta föreläsningarna när vädret tillåter, berättar Maria Östby, verksamhetsutvecklare inom folkhälsa, SVÖrebro län.

Över 2 000 seniorer!

Sedan starten 2019 har projektet nått över 2 000 seniorer i Örebro län som har kommit för att minnas tillbaka till svunna tider. Under hösten 2020 startade projektet en telefonlinje dit man kunde ringa för att dela med sig av minnen när pandemin stängde ner möjligheterna att ses.

Ljud(jul)kalender – fortfarande aktuell

Arbetet resulterade i en Ljud(jul)kalender i Länsradion och bakom varje lucka döljer sig minnen och anekdoter som delgetts projektet. Luckorna finns att lyssna till på sv.se/goddag och de målar upp härliga bilder från förr och får det att rycka i smilbanden. Luckorna bjuder på en kompott av minnen från skoltiden, kärlek, tv:ns entré i folkhemmet och en nedbränd julgran. Långt ifrån alla luckor har jultema så de funkar fint som sällskap till frukosten eller som samtalsunderlag. 

KONTAKT
Övergripande frågor om projektet och folkhälsofrågor.

Maria Östby
Verksamhetsutvecklare SV Örebro län
maria.ostby@sv.se
072-220 72 39

 

MATERIAL

BILDER, HÖGUPPLÖSTA
Klicka på respektive namn för att spara bilden. 

Ann Andersson
Högläsare inom SV Örebro läns koncept Kultur i vården. Hon besöker vanligtvis boenden i Örebro län för att läsa högt, sjunga mm. för att ge seniorerna en guldkantad tillvaro.

Elisabeth Sandberg, samma som ovan.

Tuula Lundberg, administratör, placerad på SV Örebro läns kontor i Hallsberg.

Maria Östby, verksamhetsutvecklare inom folkhälsa med ansvar för projektet.


AFFISCH
”Promenera med oss”, information om promenaderna med start den 16 mars.

Relaterade artiklar

 • God dag God dag

  Finansieras av Socialstyrelsen (2019–2020). Vi arbetar för att främja en social samvaro för äldre genom kultur.

  Läs mer
 • God dag God dag rundar av året med...

  Vi presenterar stolt vår Ljud(jul)kalender med minnesskatter från 50- och 60-talet. Kalendern kommer att sändas i Länsradion.

  Läs mer
 • LJUD(JUL)KALENDER

  Vi presenterar stolt 50- och 60-talets minnesskatt som Ljud(jul)kalender! Kalendern sänds vardagar 1–23 december i Länsradion.

  Läs mer
 • Hasse och Tages kulturskatter har nått över...

  Sedan mitten av oktober 2019 har Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län arrangerat föreläsningar om Hasse och Tages kulturskatter...

  Läs mer