Tillbaka

Daritalande volontärer ger tillbaka för den hjälp de själva fått

Varje fredag åker fyra killar i 20 års-åldern som volontärer till asylboenden i Askersunds kommun. De samlar grupper med daritalande asylsökande och lär dem svenska språket och om det svenska samhället. Dessa volontärer kom själva hit som ensamkommande barn från Afghanistan och vill nu ge tillbaka för den hjälp de fick då.

Hossein Asadi, Omid Rezai, Hussein Rezai, Mohsen Nazari är fyra av de daritalande ungdomar som var med från början när asylboendet Englagård öppnade hösten 2014. Det var då idén om att erbjuda daritalande asylsökanden undervisning på fredagar.

Hossein jobbade då skift och de andra gick på gymnasiet så fredag eftermiddag var bäst tid. De använde som bas ett material som volontären Maude Larsson, Studieförbundet Vuxenskolan, hade skapat och det handlade om ABC och kulturskillnader. Från början var det mest kvinnor med barn som kom och de som inte gått i skolan i sitt hemland. Pojkarna uppskattas mycket av de boende så de kan förklara svenskan på dari.

-    Det här är något vi kan göra för våra landsmän. Vi var ju i samma situation för fem år sedan. Det är roligt för både oss och dem, säger Omid Rezai som idag läser på Hermods yrkeshögskola.

Studiecirklarna håller igång på fredagar från kl.15.00. Beroende på hur många volontärer det är delar de upp sig på två asylboenden i Askersunds kommun. Media är varmt välkomna till något tillfälle.

Kontaktpersoner:
Omid Rezai, volontär och studiecirkelledare på Studieförbundet Vuxenskolan,
tfn: 073-556 66 26.

Frida Olsson, kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan, tfn: 070-855 52 47.