Tillbaka

Hurtiga pensionärer får balans i livet

Studiecirkeln Balans i livet är igång. Flera pigga pensionärer möts upp Haga center i Örebro för att träna och prata hälsa tillsammans. Alla övningar fokuserar på funktionell träning för att deltagarna ska bli starkare i vardagen och för att motverka fallolyckor.

- Kom igen nu, äppelrumpor ska vi ha, inte päron, ropar Birgitta Wallbom, cirkelledare på Studieförbundet Vuxenskolan och SPF Seniorerna, som leder dagens träningspass.

Musiken är en viktig ingrediens i träningen menar Birgitta. Med musik som vi känner igen från förr orkar vi kämpa mer. Därför spelar vi bara gammal musik på våra pass, exempelvis The Monkeys. Efter träningspasset samlas alla deltagare för att prata hälsa. Där kan det ofta dyka upp frågor kring höftproblem och demens.

- 25% av vår fysik är genetisk, resterande 75% går faktiskt att påverka. Vi kan alltså motverka eller skjuta upp exempelvis demens genom att hålla oss i form, säger Pernilla L Wedin som jobbar som verksamhetsutvecklare inom bland annat folkhälsa på Studieförbundet Vuxenskolan.

Nästa vecka är det fokus på balans. Då kommer balansplattorna fram och tejpade linjer kommer att fylla golvet. Allt för att motverka framtida fallolyckor.  
 
Media hälsas välkomna till studiecirkeln tisdag 5 april kl.09.30-11.30.

Kontaktperson: Pernilla L Wedin, tfn: 0708-55 55 06

Info om Balans i livet
Balans i livet är en metod som tagits fram inom ramen för projektet ”Ta det på en höft” som är ett projekt som syftar till att skapa förutsättningar för att minska antalet fallolyckor och lårbensbrott.

Idén bakom studiecirkeln kommer ursprungligen från Birgitta Wallbom och Pernilla Wedin vid Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro. De bestämde sig för att starta en studiecirkel för att förebygga fallskador bland seniorer. Målet med cirkeln är att göra äldre mer medvetna om hälsa och träning.

Studiecirkeln har spridits i landet genom Studieförbundet Vuxenskolan och SPF Seniorerna.