Tillbaka

Nystartad musikstudio i centrala Örebro – med fokus på hiphop, soul och R&B

Under våren har Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län startat en musikstudio i centrala Örebro. Studion vänder sig till unga vuxna som vill nå ut med sin musik. Studion drivs av Jon Daly Skoog, musikproducent, cirkelledare och verksamhetsutvecklare med lång erfarenhet av att bygga upp nya ”upcoming” artister. Jon har ett särskilt fokus på hiphop, soul och R&B – men alla musikstilar är välkomna till studion.

Den nystartade studion är en del i att utveckla och bredda SV Örebro läns musikverksamhet. Förhoppningen är att nå ut till en större målgrupp och engagera fler människor från närområdena till centrala Örebro, men även från andra delar av länet. Studion är en trygg plats där de helt gratis får professionell hjälp att producera och spela in sin musik.

– Hos oss får man hjälp med sina produktioner, allt från att jobba med texterna till att hitta ett bra beat/sound och att göra en snygg mix. Artisterna får möjlighet att bolla sina idéer med någon som har över 15 års erfarenhet av branschen. Jag ser till att produkten som lämnar studion håller en hög nivå och låter bra, säger Jon.

Under Jons tid i musikbranschen har han producerat låtar till många nya ”upcoming” artister. Han har till exempel jobbat med Lamix som nyligen vann P3 Guld i kategorin ”Framtidens artist 2018”.  

– Jag har jobbat med många unga artister utöver Lamix, bland andra Maysa Chouba och Ille Freeway. Alla försörjer sig idag, mer eller mindre, på sin musik. De är signade och har skivkontrakt och får spelningar i hela Sverige – en del även utomlands. Det som är viktigt att påpeka är att jag inte har något kontrakt med de här artisterna utan jag jobbar med dem så länge de vill och tycker att det är kul, berättar Jon.

Nästa generations artister – hunger och drivkraft
Jon brinner för att bygga upp nästa generations artister, han gillar deras hunger och drivkraft ”de nöjer sig inte, de är fria och laborerar i jakten på sitt sound”. Nu börjar det gå bra för många av de artister som Jon har jobbat med, vilket är en stor drivkraft till att SV Örebro län kunnat starta den här musikstudion. Många har hört musiken och vill gärna få chansen att komma till studion. 

– I december släppte jag och Natan K låten Hon e fly, en låt som gästas av Ricky Rich från Västerås. Idag har låten streamats nästan 1,5 miljoner gånger på Spotify. Sammanlagt har mina låtar streamats över 5 miljoner gånger, säger Jon.

Jon andas musik och är en folkbildare ända in i själen
Innan Jon anslöt sig till SV Örebro län jobbade han på SV Stockholm där han drev prisbelönta Gateway Music – ett musikcommunity med två musikstudios i Stockholm. På Gateway Music jobbade de med ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm, i syfte att ge dem en plattform för att nå ut med sin musik. 2015 tilldelades Gateway Music ”Framtidens musikpris” i kategorin ”Nyskapande innovativt projekt”. Priset, som delas ut av Riksförbundet Unga Musikanter, överlämnades av Jason Diakité ”Timbuktu” på ABBA-muséet i Stockholm.

– På SV Örebro län arbetar vi för att utveckla och sprida kultur. Kultur går som en röd tråd genom vår verksamhet och vi är ett av länets största studieförbund inom musikområdet. Och det här är något unikt. Vi ger unga människor chansen att ta ett stort steg för att utveckla sitt skapande och intresse i en fullt utrustad studio, tillsammans med en erfaren musikproducent, säger Björn Brunnberg, avdelningschef SV Örebro län.

Ordet har spridit sig snabbt, snart är det kö till studion
Den nya musikstudion har redan lockat omkring 10 artister/grupper inom hiphop-genren. Utöver det jobbar Jon även med fem Stockholmsartister i studion i Örebro, de gillar att jobba tillsammans med Jon och för dem är en tågresa ett billigt pris att betala för ett fortsatt samarbete.

Björn Brunnberg Jon Daly Skoog
Avdelningschef
SV Örebro län
Cirkelledare och Verksamhetsutvecklare
SV Örebro län
070-855 39 12 072-220 72 40
bjorn.brunnberg@sv.se jon.skoog@sv.se