Psykiatriveckan i Örebro län; Nya vägar till gemenskap

Nationella Psykiatriveckan är en årlig temavecka som belyser psykisk hälsa genom föreläsningar och aktiviteter på olika platser i Sverige. I Örebro län arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län och Föreningen för psykiatriskt samarbete (FPS) tillsammans med kommuner, Region Örebro län och samverkande föreningar årets vecka med temat Nya vägar till gemenskap.

Psykiatriveckan i Örebro län; Nya vägar till gemenskap

Under närmare två år har vi befunnit oss i en tid där restriktioner har inneburit fysisk distans och isolering för väldigt många människor. Vi vet samtidigt hur oerhört viktig den sociala kontakten är för vår psykiska hälsa. I Örebro län finns ett brett föreningsliv och många utvecklade samarbeten mellan civilsamhälle och offentliga verksamheter. Nu kan detta succesivt starta upp igen och vägarna för gemenskap är många!

I BILD FRÅN VÄNSTER: Birgitta Gunnarsson, FPS Anhörigkonsulent för psykisk hälsa, Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län och Anna Norrefalk Brukarinflytandesamordnare.

FOTO: Johan Stenkvist.

På olika platser i länet

Varje länsdel arrangerar en kväll under vecka 46 med kostnadsfria aktiviteter. Veckan inleds i Lindesberg och avslutas i Karlskoga. I Örebro sker psykiatriveckans föreläsningar som en förlängning av Finsammässan som äger rum på club 700 under onsdagen.

Uppskattade föreläsare och författare

Under veckan föreläser bland andra Sondra “Glitterblicken” Karlsson som berättar hur hon själv haft fått skapa sig en plats, när samhället inte hade någon till henne. Mona Noreklint beskriver en tillvaro i ofrivillig ensamhet och Helena Reje, författare till boken “Det hon aldrig sa”. Helena har tidigare medverkat i både TV och tidning kring sin mammas självmord och nu får vi ta del av hennes berättelse.

– Psykiatriveckan är en mötesplats för kunskap och kontakt där vi vill sammanföra människor kring temat ”Nya vägar till gemenskap”. Veckan vänder sig till allmänheten och vi hoppas även att våra förtroendevalda politiker och personal som möter människor tar tillfället i akt att vara på plats, säger Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län.

Utställare och kontakt

I samband med föreläsningarna finns en rad föreningar och organisationer på plats som utställare. Här får deltagarna möjlighet att skapa kontakt och få information om vilka olika vägar som finns för att nå gemenskap.

Samverkan

Psykiatriveckan i Örebro län anordnas i samverkan med kommuner, Region Örebro län, samt olika föreningar och organisationer som verkar för psykisk hälsa.

FRI ENTRÉ
MER INFORMATION OCH PROGRAM:

SV.SE/PSYKIATRIVECKAN/OREBROLAN

2021-psykiatriveckan-norra.jpg

2021-psykiatriveckan-sodra.jpg2021-psykiatriveckan-orebro.jpg

 

2021-psykiatriveckan-vastra.jpg
Klicka på respektive affisch för att se den som pdf. 

Bladbilden kommer från Pixabay.