Chili

Tips och fakta om chili!

Chilifrukter är nyttiga, de innehåller varierande mängder A-, B- och C-vitamin, frigör endorfiner, och stärker immunförsvaret.

Fett hett
Capsaicin heter ämnet som gör chilifrukten stark. Den största mängden finns i frön, fröfäste och mellanväggar. Capsaicin är fettlösligt, så det hjälper inte att bälga i sig vatten om det bränner i munnen. Ät eller drick hellre något fetthaltigt, som till exempel mjölk.

Mätbart
Chilins hetta mäts i scoville, en måttenhet uppkallad efter sin uppfinnare Wilbur Scoville. Vanlig paprika har en styrka på noll scoville, att jämföra med habanero som ligger på 100 000–350 000.

Rekordstark
Länge hölls indiska chilifrukten Bhut Jolokia/Naga Jolokia för världens starkaste, den bräcktes av Trinidad Moruga Scorpion, som i sin tur slogs av Carolina Reaper härom året. Fortsättning följer nog…

Lättodlad
Den som inte är nöjd med butikernas ibland skrala utbud kan botanisera på internet­baserade fröfirmor och hitta många hundra olika sorters chilifrukter att odla själv.

Olika typer av chili

Guajillo
Guajillo är torkad mirasolchili, den är inte så het och doftar torkade röda bär och grönt te. Det torkade skalet är tunt och segt och chilin passar därför bra i långkok. Den kan blötläggas i hett vatten, kärnas ur och därefter mixas eller hackas.
Styrka: Mild till medel.
Användning: I långkok, marinader, salsor och såser.
 
Fresno
Fresnochilin finns i flera olika färger, vanligast är röd (på bilden en orange variant), den liknar jalapeño men har tunnare väggar.
Styrka: Medel.
Användning: Kan ersätta jalapeño i salsor, passar bra i ceviche och bönrätter. Passar också skivad som topping på tacos eller burgare.
 
Piripiri
Flera afrikanska birdseye- eller bird chilisorter går under benämningen piripiri. Den säljs både färsk och torkad. Då den är mycket het bör den användas varsamt. En enda liten torkad piripiri ger lagom med hetta i en sats köttfärssås.
Styrka: Mycket het.
Användning: Klassiskt i piripirisås, där den mixas med bland annat paprika, vitlök och kryddor. Passar även i marinader.
 
Jalapeño
Den gröna jalapeñon har saftigt fruktkött och påminner om grön paprika i smaken. Den äts både grön och mogen röd, och inlagd är den ett vanligt tillbehör till exempelvis tacos. Den röda mogna jalapeñon röks och torkas också, och kallas då chipotle.
Styrka: Medel.
Användning: Till jalapeñopoppers, det vill säga ostfyllda, friterade jalapeños, färsk i salsor eller i kombination med torkad chili i långkok.

Habanero
Den heta habaneron bör användas varsamt. Hacka den fint och tillsätt lite i taget tills du uppnår önskad styrka. Chilin har en smak av tropisk frukt och passar därför extra bra i rätter med till exempel mango.
Styrka: Extremt het.
Användning: Mycket läcker i ceviche med limemarinerad rå fisk, vitlök, rödlök och färsk koriander.
 
Chipotle
Chipotle är jalapeño som fått mogna helt och bli röd innan den röks och torkas. Smaken är fruktig och rökig med toner av tobak och choklad. Det finns olika varianter, chipotle meko (på bilden) med sitt pergamentsliknande utseende, men också chipotle morita som är vinröd och skrynklig. Med sitt tjocka skal passar de bra i långkok, blötlägg i hett vatten, kärna ur och hacka den gärna.
Styrka: Medel.
Användning: Långkokt högrevschili och rätter där man vill ha en rökig smak.
 
Thaichili
Thaichili är ett brett begrepp som innefattar många olika sorter, den vi hittar i Sverige säljs ofta i storpack i asiatiska butiker, både grön och mogen röd. Frukterna är små och packade med frön. Används varsamt, det här är potenta grejer.
Tips! Det kan vara svårt att göra av med all chili innan den blir dålig, då är det bättre att lägga den luftigt eller trä upp den på tråd och torka den.
Styrka:  Mycket het.
Användning: Till asiatisk dipsås, currypasta, sås och marinad.
 
Cascabel
Cascabel har fått sitt namn efter det spanska ordet för klocka eller skallra, kärnorna lossnar i den torkade chilifrukten som rasslar när man skakar den. Den doftar lätt rökigt, nötigt och av läder och har en fyllig smak av bland annat lakrits, med fruktig syra.
Styrka: Mild till medel.
Användning: Salsor, såser, soppor och gryträtter.
 
Dutch
Den vanligaste chilin i våra butiker, kallas ibland felaktigt för spansk peppar. Säljs både grön och mogen röd. Som alla chilifrukter varierar den i styrka så smaka gärna innan du använder den. Är den mild kan du låta kärnorna vara kvar.
Styrka: Mild till medel.
Användning: Allroundchili till alla rätter som behöver lite extra hetta. Tips! Kör röd chili hel under grillen tills skinnet är svart och bubbligt. Dra av skinnet, kärna ur och hacka den, gott i tomat- och paprikasalsa.
 
Ancho
Ancho är torkad poblanochili och doftar fruktigt, den är söt med viss beska och smakar lakrits och kaffe. Chilin kan blötläggas i hett vatten och kärnas ur för att därefter mixas eller hackas.
Styrka: Mild.
Användning: Klassisk i chiligrytor, gärna kombinerad med andra chilisorter, både färska och rökta, för en mer komplex smak.

Text: Icakuriren.se

Tips om odling av chili

  • Två odlare emellan - Chiliodling och morotssådd

  • OdlingsTV - Chiliskolan del 1