Växthus

Tips och inspiration kring olika typer av växthus!

Odla i markbädd

För att undvika sjukdomar och skadedjur i växthuset byter du ut jorden varje eller vartannat år. Gräv ur jorden på hösten, städa växthuset, tvätta med såpvatten och fyll på med ny jord så är det bara att sätta igång på våren. I ett växthus utan uppvärmning kan du inte plantera ut tomater och andra frostkänsliga plantor innan risken för nattfrost är över.

Odla i varmbänk

På vårvintern fyller man växthusets odlingsbänkar med obrunnen gödsel. På så sätt skapar man varmbänkar där sallat, spenat, rädisor och ärtskott kan skördas långt innan vårvärmen har lyckats rå på tjälen utanför. Efter någon vecka kan man även börja förodla grönsaker och blommor i bänkarna, bland annat rödbeta, mangold, kål, lök, tagetes och luktärt. Dessa får sedan flytta ut i köksträdgården när risken för nattfrost är över. När de förodlade grönsakerna och blommorna har flyttat ut och sallaten, spenaten och de andra ljuva primörerna är uppätna finns utrymme för de förodlingar som fram till nu har fått hålla sig inomhus, mina tomat-, paprika-, chili-, melon- och kronärtskocksplantor. Dessa behöver längre tid på sig att utvecklas, så de sår jag inne i stugvärmen redan i februari.

När hösten kommer gräver man ur bänkarna och får på så sätt väl brunnen gödsel till köksträdgården. Cirkeln är sluten och till nästa vår kommer det ny gödsel som ska brinna och ge oss tidig skörd av späda grönsaker. Inte illa för ett hus av glas!

Odla i kruka

Fördelen med att odla i kruka i växthuset är att det är enkelt att byta ut jorden varje år och därmed undvika insektsangrepp och sjukdomar. Nackdelen är att jorden i en kruka snabbt torkar ut och att volymen dessutom är begränsad, vilket gör att även näringen fortare tar slut. Genom gödselvattning kan du dock även i kruka få rejäla skördar av till exempel tomater och andra grönsaker.

Text hämtad från Nelson Garden.

Fler tips om olika växthus

  • Sara Bäckmo - Tunnelväxthus för vinterodling

  • Byggahus - Inreda och plantera i växthus