Vår verksamhet

Studieförbundet Vuxenskolan är en idéburen folkbildningsorganisation med visionen om ett samhälle där människor växer genom kunskap, insikt och delaktighet. SV Kalmar län har verksamhet i länets alla kommuner och vi når varje år ca. 12 000 människor i Kalmar län med studiecirklar och kurser.

Var finns vi?

SV Kalmar län har åtta verksamhetslokaler, varav sju är bemannade med vår personal. Vi har bl.a. studierum, hantverksrum och mindre rum som lämpar sig bra för samtalscirklar och vi har även teknisk utrustning i lokalerna som gör det möjligt att ha bl.a. hybridmöten.


Du hittar våra lokaler i Borgholm - Kalmar - Nybro - Mönsterås - Oskarshamn - Vimmerby - Västervik.


Våra samverkande föreningar, organisationer, studiecirklar och kurser har möjlighet att låna vara lokaler kostnadsfritt. Vi hyr även ut studierum till icke-samverkande organisationer och föreningar vid mån av plats. Bokning av rum sker via kalmarlan@sv.se eller genom kontakt med den lokala verksamhetsutvecklaren.

Våra verksamhetsformer

Vi har tre olika verksamhetsformer i folkbildningen - studiecirkel, annan folkbildningsverksamhet och kulturarrangemang. Här kan du läsa mer om dom olika verksamhetsformerna, hur du kommer igång och vad du behöver tänka på. Här hittar du även vår checklista för verksamhetsformerna. Du kan även fylla i en intresseanmälan för att starta en studiecirkel i Kalmar län.


Vad kan vi göra för dig?

Genom att samarbeta med oss i er verksamhet kan vi erbjuda hjälp och stöd i många olika former. Nedan ser du några exempel. Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer!


Låna våra lokaler

Vi har 8 lokaler med studierum, mötesrum och teknisk utrustning. Dessa har våra samverkande föreningar, organisationer och studiecirklar möjlighet att låna kostnadsfritt - kontakta oss så berättar vi mer!


Låna material och teknisk utrustning

Hos oss kan du låna allt från studiematerial till olika former av teknisk utrustning som kan behövas vid t.ex. hybridmöten.


Färdiga koncept på studiecirklar

Vi har ett stort utbud av färdiga koncept på studiecirklar som vi kan erbjuda till våra samverkande organisationer. Koncepten innehåller allt från studiematerial, arbetsplaner, studieplaner m.m.


Marknadsföring

Vill ni ha hjälp med att nå ut och sprida information om era arrangemang? Då kan vi hjälpa er! Genom att samarbeta med SV kan ni få tillgång till våra plattformar och sociala kanaler.


Administration och stöd

Vi hjälper gärna till att ta hand om anmälningar och bokningar när ni ska genomföra en aktivitet samt administrera löneutbetalningar till ledare och kulturarbetare. Ni får också del av vårt breda kontaktnät och vi erbjuda kostnadsfria ledarutbildningar till cirkelledare och föreningar.


Stöd vid projekt

Ska ni söka projektmedel? Vi har stor erfarenhet av att båda söka och genomföra projekt och finns gärna som stöd och bollplank.


Stöd för material, studiebesök m.m.

Vi kan stödja våra samverkande organisationer med viss mån av material eller ta delar av kostnader för studiebesök eller kulturarrangemang.

Kamratcirklar

En stor del av vår verksamhet är kamratcirklar. En kamratcirkel startar du tillsammans med personer du känner, utan att betala en deltagaravgift. Det kan vara ett band, en bokcirkel, en hantverksgrupp m.m. Ni utformar själva en plan, väljer studiematerial och utformar cirkeln upplägg efter gruppens behov.


Här kan du läsa mer om vad en kamratcirkel är och hur du kommer igång.

Högläsning

Att njuta av litteratur är en glädjekälla både för den som läser och den som lyssnar. En lässtund tillsammans skapar samvaro, stimulans och samtal. Våra högläsningscirklar sätter guldkant på vardagen för de äldre och vi värnar särskilt de som har demens. Vi kommer till boenden i Kalmar län med en engagerad högläsare som har med sig bra och lättlästa böcker. Du som högläsare får utbildning, gemenskap med andra högläsare och framförallt en värdefull och mycket uppskattad uppgift.

Integration

Runt om i Kalmar län anordnar vi studiecirklar och verksamhet för en bättre integration. Vi vill gärna ha hjälp av dig för att utveckla verksamheten ännu mer! Det finns ett stort behov utav ideella ledare i t.ex. svenska språket och samhällsorientering. Vi kan också hjälpa till med att skapa mötesplatser för en bättre integration. Kontakta oss så berättar vi mer!

Funktionsrätt

Vår verksamhet är till för alla

SV arbetar för att alla människor utifrån sin egen situation ska få möjlighet att utvecklas, lära sig nya saker, skapa nya intressen och vara delaktiga i samhället. Vi vill väcka nyfikenhet, förverkliga drömmar och ge verktygen för att växa.


Vi bidrar till att stärka människors självkänsla utifrån deras egna förutsättningar, alla är vi unika och alla är vi lika värda!

SV Kalmar läns digitala kulturkatalog

Vill du hyra in musiker, föreläsare eller annan typ av underhållare för ett arrangemang eller event? Då rekommenderar vi dig att kolla igenom vår digitala kulturkatalog! I kulturkatalogen har vi samlat kulturutövare som genomför olika former av kulturarrangemang och workshops i samverkan med oss på SV Kalmar län.

Gods & Gårdar Kalmar län

Den första boken med titeln ”Gods och Gårdar i Kalmar län” gavs ut i samlat verk 1939, för över 70 år sedan. Idag är detta en eftertraktad och värdefull kulturskatt som vårdas ömt av dess ägare. I boken presenteras i text och bild gods, gårdar och fastigheter i vårt län.


Vill du köpa ett exemplar av Gods & Gårdar?

Böckerna finns på samtliga av våra sju SV-kontor. Om du vill komma in och bläddra i böckerna är du varmt välkommen att höra av dig till ditt lokala kontor på 0771-20 20 70 eller genom att maila kalmarlan@sv.se.


Böckerna kostar 1800kr/styck och hämtas på närmsta SV-kontor i Kalmar län.

Betalning sker per faktura alt. genom swish.


Gods och Gårdar Kalmar län omfattar fyra böcker med följande indelning:

Band 1: Vimmerby-Hultsfred-Högsby

Band 2: Emmaboda-Kalmar-Nybro

Band 3: Västervik-Oskarshamn-Mönsterås

Band 4: Borgholm-Mörbylånga-Torsås