Lättläst

Det här är Mitt val 

Vi står inför en stor demokratisk utmaning. Forskning har visat att valdeltagandet för personer med intellektuell funktionsnedsättning är lågt. Det beror på att de inte ges tillräckliga förutsättningar att delta i vårt demokratiska samhälle.

Det handlar inte bara om tillgängligheten i vallokalen. Det börjar redan innan.
Politiker använder ofta ett svårt och komplicerat språk, vilket gör att språktröskeln är hög för många. Att tillgången på 
lättläst information om partierna dessutom är begränsad gör det till ett än större problem. 

Det finns alltså fler hinder att ta sig förbli redan innan valdagen. När det mynnar ut i att personer väljer att inte rösta har vi ett stort demokratiskt problem. Det är en verklighet vill vi ändra på, och det är möjligt, med metoden Mitt val.

MITT VAL I ÖREBRO LÄN

pernilla-lofquist-wedin--vu-2021.jpg
Vi arrangerar studiecirklar i Mitt val för att bidra till att fler går och röstar i höst. Pernilla Löfquist Wedin är ansvarig verksamhetsutvecklare och tillsammans med två kollegor kommer hon att arrangera cirklar på olika platser i länet.

FRÅGOR?

Kontaktuppgifter till Pernilla finns längst ner på sidan.

 

Vill du engagera dig?

Nedan hittar du information för dig i just din roll.

Här kan du läsa mer om Mitt val

Vad är metoden Mitt val?

Metoden bygger på en studiecirkel med lättläst information om hur vår demokrati fungerar och är uppbyggd. Målgrupp för denna studiecirkel är personer som vill eller behöver enkel och begriplig information om demokrati och val. Studiecirkeln avslutas med en lättpratad valdiskussion strax före valet. 

Studiecirkeln är en träning i demokrati och är uppdelad på 7 tillfällen och varje träff är 3 studietimmar. Studiecirkeln kopplar ihop deltagarnas frågor och funderingar med svar direkt från politiker, partier och lättlästa nyhetsresurser (till exempel lättlästa medieinslag). 

Läs mer här

Att rösta - en demokratisk rättighet

FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna säger att alla människor kunna ta del av sina mänskliga rättigheter på jämlika villkor, oavsett funktionsförmåga.

Läs vidare här

Relaterade artiklar

  • "Mitt val" finns i er kommun

    TILL DE POLITISKA PARTIERNA:  Hjälp oss att öka valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning.

    Läs mer
  • Ökat valdeltagande genom Mitt val

    ÖREBRO LÄN: Pernilla berättar om Mitt val; studiecirkel om demokrati och politik, för dig med intellektuell funktionsnedsättning.

    Läs mer